Εάν αναρωτηθούμε ποιο είναι το αγαπημένο μας φαγητό που μας συνοδεύει από την παιδική μας ηλικία έως την ενήλικη ζωή μας, αυτό δεν είναι άλλο από τα μακαρόνια με κιμά και κατ’ επέκταση το παστίτσιο. Αυτό που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί είναι το γεγονός ότι ένα ποτήρι κρασί αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό για το πιάτο αυτό.
Κόκκινο κρασί για παστίτσιο
Για το ιδανικό συνδυασμό κρασιού θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα έντονα αρώματα του πιάτου και η γεμάτη γεύση του κιμά με τη μπεσαμελ. Για τέτοιες γεύσεις προτιμήστε κόκκινα φρουτώδη κρασιά. Πρώτο στην κατηγορία αυτή έρχεται το Ξινόμαυρο. Αρώματα από κόκκινα φρούτα, με ισχυρή δομή και υψηλή οξύτητα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επιλογή για το πιάτο αυτό. Μία ακόμη επιλογή είναι ο ερυθρός οίνος ποικιλίας Merlot, με τραγανή οξύτητα, μαλακές τανίνες και ευχάριστη επίγευση. Επίσης, η γεύση του μοσχοκάρυδου και της κανέλας στον κιμά ταιριάζουν απόλυτα με τα μπαχάρια που προσφέρει ένα ποτήρι Αγιωργίτικο, καθώς οι μαλακές τανίνες του και οξύτητα του συνοδεύουν άρτια το πιάτο.
Λευκό κρασί για παστίτσιο
Καθως η μπεσαμέλ του παστίτσιου πλαισιώνει με ακόμη περισσότερη λιπαρότητα επίσης γεύσεις όπως μακαρόνια με κιμά και ντομάτα, υπάρχουν επιτυχημένοι συνδυασμοί με ποικιλίες λευκού κρασιού. Έτσι, ένα πλούσιο λευκό κρασί όπως ένα Chardonnay με μεγάλη λιπαρότητα, τραγανές τανίνες και έντονη οξύτητα, βοηθάει να αναδειχτούν τα μπαχαρικά που πλαισιώνουν το πιάτο. Μία φιάλη Ασύρτικο από την άλλη, με έντονη οξύτητα μπορεί να δώσει την αίσθηση φρεσκάδας και καθαρότητας στον ουρανίσκο σας μετά από κάθε μπουκιά λαχταριστού παστίτσιου.
Ροζέ κρασί για παστίτσιο
Εάν προτιμάτε διαφορετικό, ένα ροζέ κρασί μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ένα ροζέ Barbera με υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα, μπορεί να εξισορροπήσει το γευστικό προφίλ του παστίτσιου. Οι γεύσεις του κερασιού και των αποξηραμένων βοτάνων τονίζουν τη γεύση της μπλεσαμέλ στον ουρανίσκο σας. Μία άλλη επιλογή είναι ένα ποτήρι ροζέ Μαλαγουζιάς με δεμένο σώμα και αρώματα μπαχαρικών δίνοντας ένα συν στη γεύση του πιάτου.
Χαρακτηριστικά που θα αναζητήσετε για το ταίριασμα κρασιού με παστίτσιο
Για τον ιδανικό συνδυασμό κρασιού με παστίτσιο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το χαρακτήρα κάθε κρασιού. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε κάποια βασικά χαρακτηριστικά που θα σας οδηγήσουν στην επιλογή σας:
Τανίνες: Κρασιά με μέτριες τανίνες εξισορροπούν τη λιπαρότητα της μπεσαμέλ και την πλούσια υφή του κιμά.
Φρουτώδης γεύση: Ένα κρασί με έντονα φρουτώδη αρώματα, δένει άρτια με την αλμυρή γεύση της μπεσαμέλ και τα καρυκεύματα που βρίσκονται μέσα στον κιμά.
Οξύτητα: Το παστίτσιο ως πιάτο με πλούσια και λιπαρή γεύση χρειάζεται δίπλα του ένα ποτήρι κρασί με έντονη οξύτητα για να ισορροπήσει την ένταση των γεύσεις και να προσφέρει την αίσθηση καθαρότητας στον ουρανίσκο.
Σώμα: Κρασιά με μέτριο έως γεμάτο σώμα, μπορούν να υποστηρίξουν την έντονη γεύση και υφή του παστίτσιου χωρίς να την υπερκαλύπτουν.
Διαβάστε επίσης: κρασιά για δώρο
Τα καλύτερα κρασιά για παστίτσιο
Ξινόμαυρο, κτήμα Κυρ. Γιάννη: Δυνατό σώμα, με στιβαρές τανίνες, μακρά διάρκεια και ισορροπημένη οξύτητα, που μπορεί να ισορροπήσει την πλούσια υφή του παστίτσιου, ενώ η φρουτώδης γεύση του συμπληρώνει τα μπαχαρικά του πιάτου.
Αγιωργίτικο Νεμέα, κτήμα Σκούρα: Τα γλυκά μπαχάρια και οι τανίνες του καθώς και η ιδιαίτερη οξύτητα του, το κάνουν ιδανική ποικιλία για το παστίτσιο.
Κρασί Sauvignon Blanc & Ασύρτικο, κτήμα Γρηγοριάδη: Κρασί με τροπικά αρώματα, έντονη οξύτητα και μακρά επίγευση, αποτελεί συνδυασμό κατάλληλο για την πολυπλοκότητα του παστίτσιου.
Κλέφτρα κίσσα, κτήμα Κοκοτού: Ο συνδυασμός από ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα αρωματικό προφίλ. Προσφέρουν μία νότα δροσιάς και μακρά επίγευση, δίνονταν την κατάλληλη ένταση στο πιάτο και τα αρωματά του.
Ασύρτικο, κτήμα Άλφα: Εξαιρετική δομή, καλή λιπαρότητα και ισχυρή οξύτητα, παράγοντες που συμβάλουν στη μακρά επίγευση. Ιδανικό για να πλαισιώσει την πλούσια υφή της μπεσαμέλ και τα μπαχαρικά του κιμά.