Οι καλύτεροι τρόποι αποθήκευσης κρασιού στο σπίτι

Τρόποι αποθήκευσης κρασιού στο σπίτι

Έχετε στην κατοχή σας φιάλες κρασιού που θέλετε να διατηρήσετε ή να κρατήσετε για κάποια ιδιαίτερη περίσταση. Αλλά αναρωτιέστε πώς μπορεί να διατηρηθεί σωστά μία φιάλη ώστε να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά της.  Η σωστή αποθήκευση κρασιού είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ποιότητας του. Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι πολλοί όπως η θερμοκρασία δωματίου και ο χώρος αποθήκευσης. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες έξυπνες προτάσεις αποθήκευσης κρασιού.

 

Ραφιέρες κρασιού

Ο σωστός τρόπος διατήρησης κρασιών είναι η οριζόντια θέση, σε γωνία 45 °. Οι ραφιέρες κρασιού είναι ιδανική λύση για την αποθήκευση των μπουκαλιών κρασιού κατά αυτόν τον τρόπο, καθώς η οριζόντια αποθήκευση εξασφαλίζει ότι ο φελλός παραμένει υγρός χωρίς τον κίνδυνο να ξεραθεί, αποτρέποντας έτσι την εισροή αέρα στη φιάλη. Οι ραφιέρες είναι είτε ξύλινες είτε μεταλλικές. Φροντίστε να είναι τοποθετημένες σε δροσερό μέρος και όχι εκτεθειμένες στον φως του ήλιου και τη θερμότητα του.

Ψυγεία κρασιών

Τα ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία κρασιού είναι μία σίγουρη επένδυση για να διατηρήσετε τις φιάλες κρασιού σε κατάλληλες θερμοκρασίες. Με μία γρήγορη αναζήτηση στο εμπόριο μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα μεγέθη και στυλ, με μεγάλη ή μικρή χωρητικότητα, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

 

Συντηρητές κρασιών

Οι συντηρητές κρασιών αποτελούν πολύ καλή επιλογή για να διατηρήσετε στην κατάλληλη θερμοκρασία τα αγαπημένα σας κρασιά. Το εύρος θερμοκρασιών τους κυμαίνεται από 6°C έως 15°C. Υπάρχουν συντηρητές μονής, διπλής είτε τριπλής ζώνης που εξυπηρετεί στη συντήρηση τόσο των κόκκινων, λευκών αλλά και ροζέ κρασιών ταυτόχρονα. Υπάρχουν είτε μικρού μεγέθους συντηρητές οι οποίοι δίνουν την ευελιξία τοποθέτησης σε μικρούς χώρους, είτε μεγάλου μεγέθους. Πέραν από τη σωστή θερμοκρασία, οι συντηρητές κρασιών προσφέρουν και τις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας, συνήθως 50- 80%, για την καλύτερη διατήρηση του κρασιού.

Θερμοκρασία αποθήκευσης κρασιού

Η σωστή θερμοκρασία κρασιού είναι κρίσιμη για τη αποθήκευσή του. Εκτός από τη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας απαραίτητη είναι και η μικρή διακύμανση της, καθώς θα πρέπει να κινείται μεταξύ 2°C έως 3ºC. Αυτό συμβαίνει καθώς με τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, ο εξωτερικός αέρας μπορεί να διεισδύσει μέσα στη φιάλη προκαλώντας αλλοίωση στο χαρακτήρα, τη γεύση και τα αρώματα του κρασιού. Κατά προσέγγιση ισχύουν οι εξής διακυμάνσεις ανά είδος κρασιού.

  • Κόκκινα Κρασιά: 12°C -17°C
  • Λευκά Κρασιά: 7°C -10°C
  • Ροζέ Κρασιά: 6°C -10°C
  • Αφρώδη Κρασιά: 5-10°C

 

Χρόνος αποθήκευσης κρασιού

Ο χρόνος αποθήκευσης κρασιού εξαρτάται τόσο από τον τύπο του κρασιού, τις συνθήκες αποθήκευσης όσο και από την προσωπική εκτίμηση της γεύσης που θέλετε να πετύχετε. Πιο συγκεκριμένα, τα κόκκινα κρασιά που προορίζονται για καθημερινή χρήση μπορούν να καταναλωθούν σε εύρος 3 ετών σε αντίθεση με κόκκινα κρασιά που προορίζονται για παλαίωση, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν μετά από 15 χρόνια, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ίσως και περισσότερα. Τα λευκά κρασιά ευρείας κατανάλωσης, πρέπει να ανοιχτούν μέσα σε 1 με 2 χρόνια, ενώ λευκά κρασιά ανώτερης ποιότητας μπορούν να αποθηκευτούν από 3 έως 10 χρόνια. Τα ροζέ κρασιά έχουν μικρότερο μέσο όρο ζωής και πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε διάστημα 1 έως 2 ετών.

Διατήρηση κρασιού μετά το άνοιγμα

Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί μια φιάλη κρασιού, η διάρκεια ζωής της μειώνεται σημαντικά λόγω της έκθεσης στον αέρα. Επομένως η διατήρηση του κρασιού μετά το άνοιγμα, είναι μία διαδικασία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

  • Κόκκινα Κρασιά: Οι γνώστες του είδους διαφωνούν με τη διατήρηση του ερυθρού οίνου στο ψυγείο και συστήνουν την αποθήκευσή του σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, ιδανικά σε κάποιο διαμορφωμένο κελάρι. Μία φιάλη κόκκινο κρασί μπορεί να διατηρηθεί για 3 έως 5 ημέρες με τη χρήση πώματος κενού αέρος.
  • Λευκά και Ροζέ Κρασιά: Τόσο τα λευκά όσο και τα ροζέ κρασιά από τη στιγμή που θα ανοιχτούν πρέπει να αποθηκευτούν εντός ψυγείου είτε σε οριζόντια θέση με φελλό, είτε με τη χρήση πώματος κενού αέρος για 5 έως 7 ημέρες.
  • Αφρώδη Κρασιά: Ο αφρώδης οίνο συνιστάται να καταναλώνεται άμεσα. Παρόλα αυτά, αν επιθυμείτε να αποθηκεύσετε μία φιάλη για κάποια άλλη στιγμή, θα πρέπει να προμηθευτείτε ειδικό πώμα για αφρώδη κρασιά και η διάρκεια της μπορεί να είναι από 1 έως 3 ημέρες εντός ψυγείου.

Διαβάστε επίσης: Πότε λήγουν τα κρασιά