Η πίτσα αποτελεί το comfort food των περισσότερων ανθρώπων. Μπάλα ή movie night, πάρτι ή μάζωξη το καλοκαίρι στο μπαλκόνι με τη συνοδεία παγωμένου κρασιού, η πίτσα σας απογειώνεται και γίνεται αυτόματα το αγαπημένο σας πιάτο. Πάμε να δούμε τι κρασί ταιριάζει με pizza ανάλογα με τα συστατικά και τις γεύσεις που κυριαρχούν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη πίτσας.
Πίτσα πεπερόνι
Η πίτσα πεπερόνι έχει αρκετά έντονη γεύση. Η πικάντικη και αλμυρή γεύση του αλλαντικού πεπερόνι και των έντονων μπαχαρικών, όπως το πιπέρι και η πάπρικα σε συνδυασμό με το λιωμένο τυρί, ταιριάζει με ποικιλίες κρασιών έντονης οξύτητας και τανίνων.
Εξαιρετική επιλογή αποτελεί ο ερυθρός οίνος ποικιλίας Sangiovese. Η οξύτητά του μπορεί να εξισορροπήσει τις έντονες γεύσεις και τα πιπεράτα αρώματα της πεπερόνι πίτσας.
Κρασιά επίσης, όπως το Chianti, με έντονη φρουτώδη γεύση και οξύτητα ταιριάζουν απόλυτα με αυτό το είδος πίτσας, καθώς μπορούν και μειώνουν την αίσθηση λιπαρότητας στον ουρανίσκο σας.
Πίτσα μαργαρίτα
Η πίτσα μαργαρίτα, όντας μία πιο ελαφριά πίτσα, με γεύσεις φρέσκιας σάλτσας ντομάτας, δροσερού βασιλικού και αυθεντικής μοτσαρέλα, ταιριάζει με ελαφριά κρασιά.
Ιδανικός συνδυασμός είναι ένα λευκό Chardonnay κρασί. Με μέτρια και ισορροπημένη οξύτητα, δίνει χώρο για τη δροσιστική αίσθηση που προσφέρει η φρεσκάδα των υλικών της συγκεκριμένης πίτσας.
Ροζέ κρασί ποικιλίας Syrah με ελαφρύ χαρακτήρα και μακρά επίγευση, μπορεί είτε να σας ανοίξει την όρεξη για να υποδεχτείτε το απλό γευστικό προφίλ της μαργαρίτας, είτε έρχεται να συμπληρώσει άρτια τη φρεσκάδα της.
Πίτσα vegetarian
Η vegetarian πίτσα, αντιπροσωπεύει όλα τα αγνά και φρέσκα υλικά της Μεσογείου. Γεύσεις λαχανικών όπως πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδια και ελιές ταιριάζουν απόλυτα με κρασιά υψηλής οξύτητας.
Ένα ελαφρύ ροζέ κρασί ποικιλίας Μοσχοφίλερου, με έντονη οξύτητα και αρωματικό προφίλ, αναδεικνύει απόλυτα τη γεύση των καλοψημένων λαχανικών πάνω στη λεπτή ζύμη της πίτσας.
Ακόμη μία εξαιρετική επιλογή είναι ένα ποτήρι λευκό Sauvignon Blanc. Μέτριας οξύτητας, αλλά με χυμώδη και πλούσια αρώματα, ταιριάζει με την τραγανότατα μιας VEGETERIAN πίτσας.
Πίτσα με λευκή σάλτσα
Μία διαφορετική παραλλαγή πίτσας που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα πάνω της, είναι η πίτσα με λευκή σάλτσα. Η πηχτή κρέμα γάλακτος απαιτεί και την κατάλληλη συνοδεία από κρεμώδη και γεμάτα κρασιά.
Ένα ποτήρι λευκό Pinot Noir, έντονα αρωματικό και με γεμάτο σώμα ταιριάζει με το πλούσιο προφίλ της συγκεκριμένης πίτσας, καθώς η έντονη οξύτητα του ενισχύει την πλούσια γεύση της σάλτσας.
Λευκός οίνος ποικιλίας Viognier είναι ακόμη μία επιλογή του κατάλληλου ταιριάσματος πίτσας με λευκή σάλτσα. Με έντονα αρώματα και μέτρια οξύτητα, αφήνει μία βουτυράτη γεύση στον ουρανίσκο σας ενισχύοντας τον κρεμώδη χαρακτήρα της πίτσας.
5 κορυφαία κρασιά για πίτσες
Παρακάτω συγκεντρώσαμε για εσάς τις πέντε καλύτερες ποικιλίες κρασιών για το ιδανικό ταίριασμα με την πίτσα της αρεσκείας σας:
-
Chianti
Το Chianti, με φρουτώδη γεύση, μέτριες τανίνες και υψηλή οξύτητα, που ταιριάζει τέλεια με την οξύτητα της σάλτσας τομάτας. Επομένως, συνοδεύει τέλεια είδη πίτσας όπως πεπερόνι και μαργαρίτα.
-
Cabernet Franc
Το Cabernet Franc, με την οξύτητά του και τα έντονα αρώματά του, συνοδεύει κατάλληλα είδη πίτσας με αλλαντικά και πικάντικες γεύσεις όπως η πίτσα πεπερόνι. Οι έντονες τανίνες του εξισορροπούν τη λιπαρότητα και αναδεικνύουν τις γεύσεις του κρέατος.
-
Pinot Noir
Ιδανικό για είδη πίτσας με πιο απλά υλικά, όπως η πίτσα μαργαρίτα ή ακόμα και πίτσα με λευκή σάλτσα. Το ελαφρύ ή μέτριο σώμα του και η χαρακτηριστική οξύτητά του βοηθούν να ενισχυθούν οι λεπτές γεύσεις της πίτσας.
-
Sauvignon Blanc
Ένα κρασί με μέτριο σώμα και διακριτική οξύτητα. Δροσερό και αρωματικό, με αισθητή λιπαρότητα είναι ιδανική επιλογή για πίτσες με λαχανικά, όπως μια vegetarian πίτσα, ή είδη πίτσας με θαλασσινά.
-
Rosé
Ένα ποτήρι δροσερό Rosé μπορεί να συνδυαστεί με πολλά διαφορετικά είδη πίτσας. Ταιριάζει απόλυτα είτε με πικάντικα αλλαντικά όπως το πεπερόνι, είτε με φρέσκα λαχανικά, ακόμη και με λευκή σάλτσα. Η ευελιξία του οφείλεται στο γεγονός ότι έχει το φρουτώδη χαρακτήρα του κόκκινου κρασιού αλλά παράλληλα διατηρεί και την οξύτητα του λευκού.