Τα τελευταία χρόνια η επαφή με την κουζίνα και ο γαστρονομικός οίστρος έχει πάρει τα πάνω του και ιδιαίτερα ο τρόπος μαγειρέματος του βόειου κρέατος. Πολλές φορές δίνουμε έμφαση στο δεμένο αποτέλεσμα ενός μοσχαρίσιου πιάτου αφήνοντας πάντα για τελευταία στιγμή να αναλογιστούμε με τι κρασί ταιριάζει το μοσχάρι.
Η απάντηση κρύβεται πολύ έξυπνα στη λαϊκή ρήση του Αριστοτέλη: «Όταν μπαίνει το κρασί, βγαίνει το μυστικό»
Κάθε μοσχαρίσιο κομμάτι έχει το δικό του χαρακτήρα που μπορεί να αποδοθεί γευστικά τόσο με τον τρόπο μαγειρέματος όσο και από την κατάλληλη συνοδεία ενός ποτηριού κρασί, είτε είναι κόκκινο, είτε ροζέ, είτε λευκό. Το κλειδί για την καλύτερη απόδοση της γεύσης βρίσκεται στις τανίνες της κάθε ποικιλίας κρασιού που μπορούν είτε να εξισορροπήσουν είτε να δώσουν περισσότερη ένταση στη γεύση. Ένα είναι σίγουρο… Κάθε συνδυασμός είναι μοναδικός.
Κόκκινο κρασί με μοσχάρι
Το κόκκινο κρασί για παράδειγμα, ταιριάζει ιδανικά με το βόειο κρέας καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό του έχει έντονο άρωμα, γεμάτο σώμα και πλούσια γεύση. Το μοσχαρίσιο κρέας κρύβει αρκετά έντονη γεύση επομένως ταιριάζει με κρασιά ποικιλίας Pinot Noir, Cabernet, Syrah. Παρόλα αυτά υπάρχουν αμέτρητοι συνδυασμοί που μπορούν να συνοδέψουν το μοσχάρι.
Κρασί για κοκκινιστό
Το κοκκινιστό μοσχάρι είναι πλούσιο σε γεύση καθώς συνδυάζεται με βαριά κόκκινη σάλτσα και έντονα μπαχαρικά. Το πιάτο αυτό συνοδεύεται από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί γεμάτου σώματος, έντονου κόκκινου χρώματος και αρκετά έντονης οξύτητας. Μία εξαιρετική επιλογή αποτελεί ο ερυθρός οίνος Cabernet Franc, κρασί έντονου χρώματος αλλά περιπαικτικής γεύσης καθώς το άρωμά του θυμίζει κόκκινα φρούτα και ταιριάζει με το χρωματισμό ενός τέτοιου πιάτου.
Κρασί για Rib eye
Η μπριζόλα Rib eye αποτελεί κομμάτι βόειου κρέατος αρκετά λιπαρό σε περιεκτικότητα. Συνήθως ο χρόνος ψησίματος της ενεργοποιεί το λίπος δίνοντας ένταση στη γεύση. Μία καλομαγειρεμένη μπριζόλα Rib eye ταιριάζει με ποικιλίες κόκκινου κρασιού όπως το Cabernet Sauvignon ή το Cabernet Franc με έντονη οξύτητα και γεμάτο σώμα.
Κρασί για σπάλα
H σπάλα είναι ένα εξίσου λιπαρό κομμάτι κρέατος οπότε ένα κόκκινο κρασί γεμάτου σώματος και δομής, ποικιλίας Refosco με αρώματα σταφίδας και κόκκινων φρούτων είτε ένα ποτήρι Pinot Noir, μπορεί να εξισορροπήσει τη γεύση και να ενεργοποιήσει τους γευστικούς σας κάλυκες δίνοντας την αίσθηση καθαρότητας στον ουρανίσκο σας εξαιτίας των τανίνων.
Κρασί για στήθος μοσχαριού
Το στήθος το οποίο βρίσκεται κάτω από τη σπάλα, έχει μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά παραμένει ένα από τα πιο σκληρά μέρη του μοσχαριού. Συνήθως συνοδεύεται από ένα κόκκινο κρασί γεμάτου σώματος, έντονης οξύτητας αλλά μέτριου αρώματος. Ένα ποτήρι Syrah του ταιριάζει απόλυτα.
Κρασί για νουά
Το νουά πρόκειται για ένα άπαχο και σχετικά μαλακό κομμάτι το οποίο προτιμάται για μαγειρευτά φαγητά. Επομένως ένα κρασί ελαφρώς κόκκινου χρώματος, μετρίου σώματος αλλά έντονης οξύτητας ταιριάζει ιδανικά, καθώς ενισχύει την ένταση της επίγευσης. Εξαιρετική επιλογή για να συνοδέψει το πιάτο σας, θα ήταν ο ερυθρός οίνος Barbera, με άρωμα που θυμίζει άγρια κόκκινα φρούτα αλλά και άνθη, είτε μπορεί να συνοδευθεί από ένα ποτήρι Pinot Noir.
Κρασί για οσομπούκο
Το οσομπούκο, η αλλιώς το μοσχαρίσιο μπούτι, είναι αρκετά ζουμερό κομμάτι και ενδείκνυται να μαγειρεύεται με πολλά μπαχαρικά και λαχανικά έντονης γεύσης όπως πιπεριές και κρεμμύδια. Κάποιοι προτιμάσου μία ποικιλία πιο έντονη, ενώ ένας ιδιαίτερος συνδυασμός για να απολαύσετε ένα τέτοιο πιάτο είναι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μετρίου σώματος αλλά έντονης οξύτητας, όπως ένα κρασί ποικιλίας Cabernet Sauvignon.
Ροζέ κρασί με μοσχάρι
Το ροζέ κρασί τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ στις προτιμήσεις μας…και όχι άδικα. Αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό ανάμεσα στην επιλογή για κόκκινο ή λευκό κρασί. Ένα ξηρό ροζέ ποικιλίας Barbera, μπορεί να εξισορροπήσει ένα αρκετά λιπαρό ή πικάντικο πιάτο όπως είναι ένα παραδοσιακό κοκκινιστό ή ένα μοσχαρίσιο στιφάδο. Αντίστοιχα, το ροζέ κρασί μπορεί να αναδείξει την ένταση της γεύσης μιας κλασσικής μοσχαρίσιας μπριζόλας μετρίου ψησίματος ή να συνοδέψει ζουμερά ψητά μπιφτέκια.
Λευκό κρασί με μοσχάρι
Και κάπου εδώ έχει έρθει η ώρα να καταρρίψουμε τον μύθο ότι το λευκό κρασί μπορεί να συνοδέψει πιάτα μόνο με θαλασσινά… Και όμως μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική επιλογή και ταιριάζει με μαγειρευτά όπως είναι ένα παραδοσιακό γιουβέτσι, ή ένα πιάτο από μοσχαρίσια σκαλοπίνια με μία γευστική λευκή σάλτα και μανιτάρια. Ποικιλίες με γεμάτο σώμα όπως το Sauvignon Blanc, είτε το Ασύρτικο , προσφέρουν ισορροπία στη γεύση και είναι πολύ καλή επιλογή για τέτοια πιάτα.
Όπως δεν υπάρχει ιδανική συνταγή για την τέλεια ψημένη μπριζόλα Rib eye, το σιγομαγειρέμενο γιουβέτσι ή το πιο ethnic οσομπούκο, έτσι δεν υπάρχει και μόνο ένας απόλυτος συνδυασμός μοσχαρίσιου κρέατος με κρασί. Είτε κόκκινο, είτε ρόζε, είτε λευκό, το κρασί αποτελεί κλειδί που ανοίγει τις αισθήσεις μας στο κόσμο των γεύσεων και των αμέτρητων συνδυασμό τους. Είστε έτοιμοι να τους ξεκλειδώσετε?
